Duygusal yoksunluk sebebiyle kişiler, sevilmediklerini, anlaşılmadıklarını veya duygusal olarak yeterince beslenmediklerini hissedebilirler.
Duygusal Yoksunluk Nedir? "Ben Neden Sevilmiyorum?"
İnsan doğası üzerine yapılan çalışmalar, insanların hem fizyolojik hem de psikolojik birtakım ihtiyaçları olduğu üzerinde hemfikirdir. Hayatta kalabilmek için gerekli olan su, uyku, besin, barınma gibi fizyolojik ihtiyaçların yanı sıra psikolojik olarakta sevme, sevilme, önem ve değer görme gibi ihtiyaçlar söz konusudur.
Özetle kişilerin fizyolojik ihtiyaçları karşılanmadığında nasıl ki sıkıntıya düşmesi normal ise psikolojik ihtiyaçları karşılanmadığında da sıkıntıya düşmesi oldukça normaldir. Yapılan çalışmalara göre sevilme ihtiyacı karşılanmayan kişiler olumsuz duyguları artmış şekilde deneyimlemektedirler. Unutmamak gerekir ki, çeşitli kuramcılara göre sevilme ihtiyacı kişilerin en temel ihtiyaçlarından biri olarak kabul edilmektedir.
Duygusal Yoksunluk Nedir?
Duygusal yoksunluk, kişilerin temel duygusal ihtiyaçlarının diğer kişiler tarafından karşılanmayacağına yönelik oluşmuş düşünceler ve inançlardır. Duygusal yoksunluktan muzdarip olan kişiler, kendileri için uygun olmayan ve sağlıksız partner/arkadaş seçimlerinde bulunmaya yatkın olabilmektedirler. Aynı zamanda gündelik hayatlarında artmış şekilde partner/arkadaşa ihtiyaç duyabilirler.
Bunun sonucunda kişiler kendilerini bir kısır döngü içerisinde kendileri için sağlıksız olan ilişki dinamikleri içerisinde bulabilir ya da yakın ilişkiler kurmaktan kaçınabilirler. Sizde duygusal yoksunlukla mücadele ettiğinizi düşünüyorsanız bize ulaşarak ücretsiz ön görüşme sağlayabilir, size özgü kişiselleştirilmiş terapi planını uzmanımızla değerlendirebilirsiniz.

Duygusal yoksunluğunu deneyimleyen kişiler hayatlarında ve ilişki dinamiklerinde;
- İlgi eksikliği
- Duygusallık
- Sıcaklık ve şefkat
- Anlaşılma ve dinlenme
- Kendini ifade etme
- Kendini önemli ve değerli hissetmekte güçlük çekme
- Başkaları ile duygusal paylaşımlar
- Başkalarının ona destek olduğunu bilme gibi durumlarla ilgili sorunlar yaşayabilirler.
Romantik ilişkilerde duygusal yoksunlukla mücadele eden kişilerde;
- Partnerleriyle yakınlık kurmakta zorlanabilirler veya partnerleriyle var olan yakınlığı yetersiz bulabilirler
- Kişiler gerçekte hissedilen duygu ve düşünceleri, beklenti ve istekleri partnerleri ile paylaşmakta güçlük çekebilirler
- Kişiler kendileri için sağlıksız olan partnerleri hayatlarına dahil etmeye çalışabilirler
- Hayatlarına soğuk, mesafeli, verici olmayan daha çok almaya meyilli, duygusal ihtiyaçları anlamada ve karşılamada güçlük çeken kişileri hayatlarına dahil etmeye çalışabilirler
- Duygusal olarak yoksunluk hissetmelerine rağmen ilişki dinamiğinde kalmaya devam edebilirler
- Partner yeterli olarak duygusal ihtiyaçları karşılayan biri olsada kişiler kendi duygu, düşünce ve davranışlarıyla duygusal yoksunluğu deneyimleye devam edebilirler
Okuma Önerisi: https://terapiantalya.com/duygusal-iliskiler/
Antalya Duygusal Yoksunlukla İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Duygusal yoksunluk belirtileri nelerdir?
Kişiler, ilişkilerinde artmış tatminsizlik, duygusal boşluk hissi, değersizlik – yetesizlik duygularını deneyimlemek duygusal yoksunluğun en sık görülen belirtileri arasında yer alır.
Duygusal yoksunluk ile nasıl başa çıkılır?
Yapılan araştırma çalışmalarına göre, terapi desteği almak, duygusal farkındalığı arttırmak ve sağlıklı ilişkiler kurmayı öğrenmek, duygusal yoksunluğun üstesinden gelmede etkili yöntemler olarak bulunmuştur.
Duygusal yoksunluk nasıl oluşur?
Çalışmalara göre, çocukluk döneminde yaşanan duygusal ihmal veya duygu regülasyonunu öğrenememe sonucunda duygusal yoksunluk gelişebilmektedir. Çocukluk döneminde, duygusal ihtiyaçların fark edilememesi veya karşılanmaması, çocuğun sağlıksız ilişkiler geliştirmesinde rol oynayabilmektedir.
Duygusal yoksunluk şeması olan kişiler hangi partnerleri seçer?
Duygusal yoksunluktan muzdarip olan kişiler, genellikle duygusal açıdan mesafeli veya ilgisiz partnerleri tercih edebilirler. Bu seçim, uzun vadede kişileri ilişkiler açısından bir kısır döngüye sokar.