Başarısızlık Korkusu Nedir?
Başarısızlık korkusu atikifobi olarakta bilinmektedir. Genel olarak yapılan eylemlerde başarısız olmaya yönelik artmış korku ile karakterizedir. Başarısızlık korkusu kişinin başarıyı nasıl algıladığı, idealize ettiği ve geçmiş deneyimlerine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Deneyimlenen duygunun şiddeti de yine durumdan duruma ve kişiden kişiye göre farklılık gösterebilir.
Başarısızlık korkusu şiddetli olarak deneyimlendiğinde ve müdahale edilmediğinde kişiler yetersizlik duygusuyla da baş etmekte güçlük çekmeye başlarlar. Yaşanılan bu duyguyla kişilerin günlük işlevselliklerinde baltalanmalar meydana gelebilir, yeni işlere başlamakta güçlük çekebilirler ve sorumluluklarını aksatabilirler.
Başarısızlık Korkusu Nasıl Oluşur?
Başarısızlık korkusunun oluşumu birçok sebepten kaynaklanabilir ancak oluşumunda etkili olan durumları tespit etmeden önüne geçmek mümkün değildir. Sizde başarısızlık korkusunu yönetmekte güçlük çekiyor ancak sebebini bulamıyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz. Yapılan araştırmalara göre başarısızlık korkusunun oluşumunda etken olan bazı durumlar:
- Mükemmeliyetçilik
- Yaşanmış olan ve kişide iz bırakmış başarısız deneyimler
- Kişinin başarıyı nasıl idealize ettiği
- Kişinin başarıya yönelik içselleştirdiği baltalayıcı düşünce kalıpları
- Aile veya çevre baskısıdır.
- Kaçınma Davranışları (risk alamama, yeni işlere yönelik adım atamama, sorumlulukları yerine getirememe vb.)
- Çevreye karşı mahcubiyet yaşama korkusu
Başarısızlık Korkusu Belirtileri Nelerdir?
Başarısızlık korkusunun belirtileri kişiden kişiye ve durumdan duruma göre farklılık gösterebilmektedir. Ancak bazı yaygın belirtiler de mevcuttur. Bunlar:
- Yapılacak işe yönelik artmış olumsuz düşünceler ve felaket senoryaları
- Gergin ve huzursuz olma
- Sorumluluk alamama
- Yapılması gereken işlere başlayamama, erteleme
- Eleştirilmeye yönelik artmış korku veya öfke hali
Başarısızlık Korkusu Nasıl Geçer?
Başarısızlık korkusu gündelik hayatımızda ciddi baltalanmalara yol açan ve neredeyse çoğu insansın yaşadığı genel bir sorundur. Ancak başarısızlık korkusunu yönetebilmek mümkündür. Yapılan araştırmalara göre kişinin başarısızlık korkusuna yol açan tetikleyicileri keşfetmesi, bu tetikliyicilerle oluşan düşünce kalıpları ve davranışlarında değişime gitmesi başarısızlık korkusunun yönetiminde önemli etkilere sahip.
Ancak bu süreci tek başınıza yönetmekte güçlük çekiyorsanız, uzman bir psikologla birlikte başarısızlık korkusunu yönetmeyi ve ortadan kaldırmayı çalışabilirsiniz. Ücretsiz ön görüşme ve terapi planı için bize ulaşabilirsiniz.