Çift ve Aile Terapisi Nedir?
Çift terapisi; çiftler arasındaki yakın ilişkiye odaklanılan psikoterapinin bir dalıdır. Çift terapisindeki temel amaçlar ilişkiyi daha doyum veren ve besleyen hale getirmektir. İlişki içerisinde ortaya çıkan çatışmaları, iletişim sorunlarını, cinsel sorunları, duygusal ve entelektüel uyumsuzlukları çözmek adına gerçekleştirilir. Aynı zamanda yaşanılan zorlu ve sıkıntılı yaşam deneyimleri ele alınarak çatışmaların çözümlenmesi, partnerlerin sağlıklı yönde değişimi ve gelişimini sağlamaya yardımcı olur.
Yapılan araştırmalara göre çift terapisine katılan bireyler, kendilerini ve partnerlerini daha iyi tanımaya başlarlar, duygusal bağlarını güçlendirirler, birbirleri ile kurdukları ilişki daha sağlıklı hale gelir ve birlikte sorunlarla etkili baş etme becerileri kazanmayı öğrenirler. Çift terapisi ile o anda yaşanan durumlara çözüm üretmek yerine, ilişki içerisinde o anda ve gelecekte yaşanabilecek olumsuz yaşam deneyimlerine karşı etkili baş etme stratejilerinin partnerlere kazandırılmasına öncelik verilir.
Çift terapisi sayesinde, çiftler kendi başlarına çözüm bulmakta zorlandıkları problemleri, tekrarlayan ve ilişkide sürekli olarak çatışmaya yol açan sorunları bir uzman ile çözümlemeyi ve ortadan kaldırmayı öğrenirler.
Çift Terapisine Kimler Katılabilir?
Partnerleriyle ilişkide sorunlar yaşayan herkes bu terapi yöntemine başvurabilir ve yararlanabilir. Kişiler pek çok durum için çift terapisine başvurabilirler. Bu durumlardan bazıları;
- İlişkide yaşanan problemler
- İletişim problemleri
- Ev içi rol paylaşımında yaşanılan problemler
- Geniş aile problemleri
- Cinsel problemler
- Çiftler arası güvensizlik
- Sınırları çizme ve koruyabilmeye yönelik yaşanan sorunlar
- Boşanma
- Yas, kayıp ve travmalar
- Partnerlerin yaşamında gerçekleşen değişiklikler (iş – okul değişikliği, taşınma, göç vb.)
- Evlilik öncesi danışmanlık
- Ebeveynlik becerileri – stilleri
- Ekonomik problemler
- Aldatma – aldatılma
Çift Terapisinin Faydaları Nelerdir?
- Partnerler birbirlerinin düşüncelerini, duygularını, değerlerini, ihtiyaçlarını ve beklentilerini daha iyi görebilir ve anlayabilirler.
- Olumsuz duygu ve düşüncelerini sağlıklı yollarla partnerle paylaşmayı keşfederler.
- Birbirlerini aktif dinlemeyi öğrenirler.
- Suçlayıcı bir dil kullanımı yerine, birlikte çözüm bulmayı keşfederler. Etkili baş etme stratejileri geliştirirler.
- İlişkilerinin güçlü yanlarına keşfederler.
- Sorunları daha sağlıklı bir şekilde ele almayı öğrenirler.
- Kurulan duygusal bağ ve özdeşim kuvvetlenir.
- Kısır döngü haline gelmiş, tekrarlayan sorunların çözümlenmesi sağlanır.
Çift Terapisi Nasıl yapılır?
Çift terapisi uygulamaları değişkenlik gösterebilmektedir. Bazı seanslara çiftler birlikte katılım sağlarken bazı seanslarda terapist kişileri tek tek görebilir. Her ilişki birbirinden farklı ve eşsizdir bu nedenle terapi süreci çiftlerin ihtiyaçları ve ilişkiden beklentilerine göre şekillenir. Genellikle haftada bir veya haftada iki kez görüşmeler sağlanır. Seans süresi 50 dakikadır. Çiftler seanslara yüz yüze veya online katılım sağlayabilirler.
Daha detaylı bilgi almak için çift ve aile terapisi yazımızı inceleyebilir, bize ulaşarak ücretsiz ön görüşme sağlayabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Çift terapisine ne zaman gidilmeli?
Yaşanan çatışmalar sıklaşıyor ve çözümü bulunamıyorsa çiftler çift terapisine katılmayı düşünmelidirler. Bununla birlikte sağlıklı iletişim kuramama, tahammülün azalması ve duygusal bağın zedelenmesi gibi yaşanan durumlarda uyarıcı sinyal taşımaktadır.
Çift terapisi işe yarıyor mu?
Çift terapisinin, ilişkide yaşanan problemleri çözmede ve ilişkiyi güçlendirmede etkili ve işlevsel bir yöntem olduğu araştırmalarla kanıtlanmıştır. Çift terapisine katılan çiftlerin, katılmayan çiftlere göre ilişkiyi bitirme olasılığının daha düşük olduğu bulunmuştur.
Terapiye partnerim gelmek istemiyor, ben tek gelsem olur mu?
Kimi durumlarda çiftlerden birisi terapiye gelmek istemeyebilir. Bu durumda işlevsel olan gelmek isteyen kişinin bireysel olarak katılım sağlayarak terapi sürecine başlamasıdır. Bu sayede kendisini, partnerini ve ilişkiye yönelik farkındalığını arttırarak değişim sürecini kendisi başlatabilir.