Antalya Davranış Bilimleri ve Terapi Merkezi

Duygusal Dayanıklılık Nedir? Arttırmak İçin Etkili 3 Yöntem

duygusal dayanıklılık nedir?

Duygusal Dayanıklılık Nedir?

Duygusal dayanıklılık, olumsuz yaşam deneyimleri meydana geldiğinde kişilerin deneyimlediği olumsuz duyguları sağlıklı bir şekilde yönetmeleridir. Bireylerin zihinsel sağlığını koruyarak olumsuz duyguları yönetmesine yardımcı olur. Duygusal dayanıklılığı sağlıklı düzeyde olan kişiler olumsuz deneyimlerle baş edebilir, duygularını regüle edebilir ve  sorun sürdürücü davranışlar yerine sorun çözücü davranışlara yönelirler. Duygusal dayanıklılığı sağlıklı düzeyde olmayan kişiler yaşadıkları deneyimlerle baş etmekte güçlük çekerler, duygularını regüle edemez ve uzun vadede kendilerine zarar verebilecek eylemler sergileyebilirler.

Duygusal Dayanıklılığın Düşük Olduğunu Gösteren Bazı Örnekler

  • Olumsuz duygular deneyimlendiği zaman sorun çözücü davranışlar yerine kişiye zarar verebilecek davranışlar sergilemek
  • Olumsuz yaşam deneyimleri meydana geldiği zaman artmış uyuma veya uyumakta güçlük çekme
  • Sosyal olarak kendini izole etme
  • Artmış yemek yeme veya iştahın kapanması
  • Kişilerle çatışmalar yaşandığı durumlarda yapıcı tutumu sürdürmek yerine olumsuz duygularla tepkisel davranmak
  • Sorumlulukları erteleme, aksatma
  • Artmış gerginlik ve huzursuzluk
  • Fiziksel belirtilerin eşlik etmesi (baş ağrıları, kalp çarpıntısı, mide bulantısı)

Duygusal Dayanıklılık Kişiler İçin Neden Önemlidir?

Duygusal dayanıklılık sayesinde kişiler yaşadığı olumsuz duyguları ve olumsuz düşünceleri kendileri için işlevsel şekilde yönetebilirler. Aynı zamanda duygusal dayanıklılığı yüksek olan kişilerin yaşadığı olumsuz deneyimler karşısında baş etme mekanizmalarının daha işlevsel olduğu, daha hızlı harekete geçebildikleri ve hayattan aldıkları doyumun daha yüksek olduğu bilinmektedir. Yapılan araştırmalara göre, duygusal dayanaklılığı yüksek olan kişilerin psikolojik rahatsızlık yaşama riski düşük olanlara göre daha azdır.

Duygusal Dayanıklılığı Arttırmak İçin 3 Yöntem

Öz Bakımı Arttırma

Yapılan araştırmalara göre, kişinin öz bakımına yönelik düzenli rutinler oluşturması duygusal dayanıklılığı arttırmaktadır. Öz bakımınıza yönelik rutinler oluşturmakta zorlanıyorsanız bize ulaşabilirsiniz. 

Öz Şefkat Pratikleri Yapma 

Kişilerin yaşadığı olumsuz deneyimler karşısında kendilerini artmış suçlama eğilimine veya yetersizlik duygulanımı arttıracak eylemler yerine kendine öz şefkat ile yaklaşabilmesi duygusal dayanıklılığı oldukça arttırmaktadır. Size özgü kişiselleştirilmiş öz şefkat pratiklerini oluşturmak için bize ulaşabilirsiniz. 

Sosyal Destek Mekanizmalarından Yararlanmak

Herkes hayatının belli dönemlerinde bazı yaşanılan olumsuz deneyimleri yönetmekte güçlük çekebilir bu gibi durumlarda duygusal dayanıklılığı korumanın bir yolu sosyal destek mekanizmalarından yararlanmaktır. Kişilerin kendilerini destekleyen ve problemler karşısında yardımcı olan insanların varlığı duygusal dayanıklılığı arttırmaktadır. Yaşanılan deneyimleri konuşabilmek aynı zamanda benliği korumayada yardımcı olmaktadır.

Duygusal dayanıklılığı arttırmak zaman içinde gelişen bir süreçtir. Duygusal dayanıklılığı arttırmak için ve size özgü kişileştirilmiş teknikler için bize ulaşabilirsiniz. 

Paylaş
pelilaWp Ayar