Fobi Çeşitleri Nelerdir? En Yaygın Görülen 15 Fobi Çeşidi
Fobiler çeşitli durumlara veya nesnelere karşı gösterilen korku halidir. Fobiler kişilerde korku duyulan durum veya nesnelere karşı kaçınma davranışlarına yol açar. Fobinin türüne göre kişi kendini sosyal olarak izole edebilir, mesleki veya öğrenim hayatımda problemlere yol açabilir ya da gündelik hayatında işlevsel bozulmalara yol açabilir.
Geletofobi
Kişinin kendisi hakkında gülünmesinden ve alay edilmesinden korku duymasıdır. Kişiler genellikle sosyal olarak kendilerini izole etme eğilimine girerken, sosyal ortamlarda bulunduklarında genellikle çevresindeki insanların kendisi hakkında konuştuklarından ve alay ettiklerine yönelik artmış şüphe – endişe duyma eğiliminde olurlar.
Gametofobi
Kişilerin evlenmekten korkmasıdır. Bu kişiler genellikle uzun süreli ilişki dinamikleri içinde var olmakta ciddi adımlar atmakta zorluk çekerler.
Jinofobi
Kişilerin kadınlardan korkması durumudur. Bu fobi özellikle çocukluk döneminde kadınlarla olumsuz anıları bulunan kişilerde daha sık görülmektedir.
Agirofobi
Kişilerin karşıdan karşıya geçerken korkmalarıdır.
Seksofobi
Kişilerin cinsel aktivitelerden korkma ve kaçınma durumudur.
Akrofobi
Yükseklikten ve yüksek yerlerden korkma ve kaçında durumudur.
Aritmofobi
Sayılardan korkma ve kaçında durumudur.
Tafefobi
Mezarlıktan ve canlıyken gömülmekten korkma halidir.
Androfobi
Kişilerin erkeklerden korkması durumudur. Bu fobi özellikle çocukluk döneminde erkeklerle olumsuz anıları bulunan kişilerde daha sık görülmektedir.
Klostrofobi
Kapalı, küçük ve basık alanlarda bulunmaktan korkma ve kaçınma halidir. Kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler.
Mizofobi
Mikroplara karşı artmış korku halidir. Hastalık riskini en aza indirmek için kişiler kendilerini sosyal olarak izole edebilir ve artmış hijyen davranışlarında bulunabilir.
Glossofobi
Kişilerin topluluk önünde konuşmaktan korkması ile karakterizedir. Kişiler, konuşma yapmaktan kaçınırlar bu durum mesleki ve öğrenim hayatlarında baltalanmalara yol açabilir.
Tanatofobi
Ölüm korkusu ile karakterizedir. Kişilerde sağlık kaygısı gelişebilir ve sosyal olarak kendilerini kısıtlayabilirler.
Nozofobi
Kişilerin hastalığa yakalanma korkusudur. Sağlık kaygısı gelişebilir ve kişiler kendi vücutlarını artmış izleme davranışına girebilirler.
Zenefobi
Kişilerin kendisine yabancı ve farklı gelen durumlardan – insanlardan korkması ile karakterizedir. Kişiler sosyal etkileşimlerini kısıtlayabilirler ve kendilerini yeniliklere karşı kapatabilirler.
Fobiler İçin Terapi Süreci
Yapılan araştırmalara göre fobilerin tedavisinde, davranışçı yaklaşımlar ve özellikle kademeli maruz bırakma – üstüne gitme teknikleri oldukça etkili olmaktadır. Fobiler hakkında daha detaylı bilgi almak ve terapide nasıl bir yol izleneceğini öğrenmek için bize ulaşabilirsiniz.