Antalya Davranış Bilimleri ve Terapi Merkezi

Psikoterapi Nedir, Psikoterapiler Ne Kadar Sürer? Terapi Sürecinin Sıklığı ve Uzunluğu

Psikoterapi Nedir, Psikoterapiler Ne Kadar Sürer? Terapi Sürecinin Sıklığı ve Uzunluğu
Psikoterapi Nedir, Psikoterapiler Ne Kadar Sürer? Terapi Sürecinin Sıklığı ve Uzunluğu
Psikoterapi Nedir?

Psikoterapi kişilerin hayatta yaşadıkları belirli durumlar karşısında ortaya çıkan ve kendisini uzun vadede olumsuz etkileyen duygu, düşünce ve davranışsal sorunları profesyonel bir uzman ile ele almayı ve çözümlemeyi amaçlayan psikolojik destek türüdür.

 

Psikoterapi Süreci: Seansların Sıklığı ve Uzunluğunu Belirlenmesi

Terapi sürecinde genellikle seans süresi 45 ya da 50 dakikadır. Seansların sıklığı ve uzunluğunu belirleyecek ana faktörler kişilerin yaşadığı sorunlar, terapiden beklentileri ve terapi için seçilen ekoldür.

 

  • Yaşanılan Sorunlar ve Şiddeti

Bazı yaşanılan problemler için kısa süreli terapiler etkili olabilirken bazı yaşanılan problemlerde terapinin etkili olabilmesi için daha uzun sürmesi gerekebilmektedir. Bunun yanı sıra kişilerin bu sorunlarla ne kadar süredir mücadele ettiği, yaşadığı sorunun şiddeti de seanslarının uzunluğunu etkileyebilmektedir.

Terapinin sıklığını da yine aynı durumlar belirlemektedir. Bazı yaşanılan problemler için haftada bir veya on günde bir görüşme yeterli olabilirken bazı yaşanılan problemler için haftada iki veya daha fazla görüşme sağlanabilmektedir. Yaşadığınız problemler için terapi desteği almak istiyor ancak seans sıklığı ve uzunluğu hakkında bilgi almak istiyorsanız bize ulaşarak ücretsiz ön görüşme sağlayabilir, terapi planınızı oluşturabilirsiniz.

  • Uygulanan Terapi Ekolü

Aynı zamanda terapide uygulanan ekole göre terapinin ortalama kaç seans süreceği değişkenlik göstermektedir. Örneğin, Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapide seans sıklığı genellikle ortalama 6 seans iken, Bilişsel Davranışçı Terapide ortalama 8 – 12 seans sürebilmektedir. Psikodinamik Terapi sürecinde iki yıldan fazla sürebilmektedir. Burada unutulmaması gereken terapistin sizin yaşadığınız problemler için en uyumlu ekolü seçmesidir. Terapistinize terapiden beklentileriniz doğrultusunda hangi ekolde ilerleyeceğinizi ve neden bu ekolü tercih ettiğini sorabilirsiniz.

 

  • Terapiden Beklentiler

Bir diğer önemli konu ise terapi sürecinin her birey için eşsiz ve farklı olduğudur. Bu nedenle her bireyin terapiden beklentileri, çözümlemek veya ortadan kaldırmak istediği sorunlar veya sorunların çokluğu farklılık gösterecektir. Örneğin, Bilişsel Davranışçı Terapinin genellikle ortalama 8 – 12 seans sürmesi sizin terapiden beklentileriniz için yeterli olacağı anlamına gelmez. Yaşadığınız problemler için kimi durumlarda 12 seans yerine 20 seans gerekebilir veya yaşadığınız problemler için 4 seansta çözüm bulabilirsiniz. İlk seans sonrasında veya terapistinizle yaptığınız ön görüşmede yaşadığınız problemler konusunda nasıl bir yol izleneceğini ve ortalama kaç seans süreceğini öğrenebilirsiniz.

 

Günümüzde En Sık Tercih Edilen Psikoterapi Ekolleri Nelerdir?

Günümüzde kullanılan farklı terapi ekolleri mevcuttur. Bu ekollerin terapi yapılandırmaları, psikolojik problemlere yaklaşımları, uygulanan yöntemler, seans sıklıkları ve uzunlukları birbirinden farklıdır. Terapi ekolünün seçiminde öncelikle bireylerin kişisel tercihleri etken olur. Örneğin kişiler uzmana ulaşarak ben Bilişsel Davranışçı Terapi ile veya Psikodinamik Terapi ile seans almak istiyorum diyebilirler.

 

Kişi için en etkili olabilecek terapi ekolünün seçiminde ekollerle ilgili yapılan güncel araştırma çalışmaları, kişinin yaşadığı problemlerin içeriği, kişinin terapiden beklentileri ve terapi sürecine ayırabileceği zaman belirleyici olmalıdır.

Psikoterapi Nedir, Psikoterapiler Ne Kadar Sürer? Terapi Sürecinin Sıklığı ve Uzunluğu
  • Bilişsel Davranışçı Terapi

Bilişsel Davranışçı Terapi, kişilerin yaşadığı psikolojik sorunları ve bu sorunların sürmesinde etkili olan duygu, düşünce ve davranışları hedef alarak iyileşme ve çözümü sağlamayı amaçlar. Yapılan araştırma çalışmalarına göre, psikolojik problemleri sürdüren duygu – düşünce – davranışlarla çalışmak zamanla yaşanılan psikolojik sorunları ortadan kaldırmaktadır.

BDT’nin günümüzde en sık tercih edilen psikoterapi ekolleri arasında yer almasının en önemli nedenleri hakkında en çok araştırma çalışması yapılmış ve birçok psikolojik problemin ortadan kalkmasında etkili olduğu bilimsel araştırmalarla gösterilmiş olmasıdır. Özetle Bilişsel Davranışçı Terapi günümüzde en güçlü bilimsel desteğe sahip terapi ekolü olarak kabul edilmektedir. Bilişsel Davranışçı Terapi hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz BDT yazımızı inceleyebilirsiniz.

  • Psikodinamik Terapi

Psikodinamik terapi kişilerin yaşadığı problemlerde bilinçdışı süreçlere odaklanan bir terapi ekolüdür. Şu ana odaklanmaktan ziyade daha çok geçmişte yaşanılan deneyimlerin bugüne ait etkilerine ve duygu – düşünce boyutundaki etkilerine odaklanır. Ekolde bilinçdışından gelen etkileri anlayabilmek için seans içi çeşitli tekniklerden yararlanır.

Özetle Psikodinamik Terapi sürecinde öncelikle yaşanılan problemler belirlenerek bu yaşanılan problemlerin çocukluktan itibaren hangi durumlarda ne şekilde ortaya çıktığı bulunarak geçmiş ve şu anda yaşanılanlar arasında bağ kurma hedeflenir. Psikodinamik terapiler yaklaşık 50 seanstan fazla sürebilmektedir. Genellikle haftada bir veya birden daha fazla seans gerçekleştirilir.

  • Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi

Kısa süreli çözüm odaklı terapi, belirli sorunlara yönelik hızlı ve kişiler için etkili çözümler bulmayı hedefleyen bir ekoldür. Genellikle belirli hedefler doğrultusunda çalışılarak kısa sürede etki görülmesi hedeflenir. Geçmiş yerine şu ana ve geleceğe odaklanan, yaşanılan problemlerden ziyade çözümleri üzerine daha ağırlık verilen, tekniklerin ve egzersizlerin ağırlıklı olduğu bir terapi ekolüdür. Temel olarak kişilere bakış açısı kazandırmayı hedefleyerek, çözüme gitme üzerine kurulu bir ekoldür.

Unutmamak gerekir ki psikoterapi süreci her kişi için farklı ve eşsizdir. Kimi durumlarda kısa süreli terapilerden yararlanmak belirli problemleri hızlıca çözümlemek içine etkiliyken kimi durumlarda uzun süreli terapilerden yararlanmak kişiler için daha etkili olabilir. Aynı zamanda terapiden beklentilerinizi gerçekleştirdiğinizde terapi sürecini sonlandırabilir veya yeni terapi beklentileri, gündemler oluşturarak terapi sürecinize devam edebilirsiniz.

 

Önemli olan sizin ne istediğiniz ve neye ihtiyacınızın olduğudur. Yine seansların sıklığını ve uzunluğunu kendi ihtiyaçlarınız doğrultusunda esnek bir şekilde düzenleyebilirsiniz. Seanslar hakkında daha fazla bilgi almak için terapide ilk seans yazımıza göz atabilir veya bizimle ücretsiz ön görüşme sağlayarak terapi süreci hakkında merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.

Psikoterapi Nedir, Psikoterapiler Ne Kadar Sürer? Terapi Sürecinin Sıklığı ve Uzunluğu
Paylaş
pelilaWp Ayar