Terapide İlk Seansta Neler Konuşulur?
Genellikle çoğu danışanın, ilk seansta kafasında birçok soru yer alır. En çok merak edilen sorular, terapinin nasıl ilerleyeceği, neler konuşulacağı ve iyileşme olup olmayacağıdır. Terapi ekolleri ve terapistlerin uygulamayı tercih ettikleri farklı teknik ve yöntemler olsa da genellikle ilk seanslar belirli bir yapıda geçer. Genel olarak, ilk seansın amacı danışanı tanımak, geçmiş deneyimlerini öğrenmek, terapiden beklentilerini analiz etmektir.
Tanışma & Bilgi Verme
Uzman, danışanın kendisini tanıması ve terapötik ilişkinin kurulabilmesi amacıyla kendisi hakkında detaylı bilgi verir. Yetkinliklerinden, aldığı eğitimlerden ve süpervizyon sürecinden bahseder.
Daha sonrasında danışanı tanımaya yönelik çeşitli sorular sorar. Terapinin temel amaçlarından biri danışanın yaşadığı sorunları psikolojik temeller ışığında analiz edebilmek, danışanı anlayabilmek ve onun beklentileri doğrultusunda iyileşme yolunda birlikte yürüyebilmektir.
Bu nedenle terapist danışanın yaşadığı sorunlara yönelik detaylı bilgiler almaya çalışır. Burada danışanın günlük hayatına, geçmiş deneyimlerine, duygularına, düşüncelerine ve davranış kalıplarına yönelik kişi için özgünleştirilmiş sorular ile ilerler.
Terapi Süreci Hakkında Bilgi Verme
Uzmanların ilk seansta danışanlarına yönelik uygulayacakları terapi planından bahsetmeleri ilk seansın altın kurallarından biridir. Danışanlar bu sayede birlikte nasıl bir yol izleyecekleri, terapi sürecinin nasıl işe yaracağı ve iyileşme konusundaki var olan soru işaretlerini giderebilmektedirler. Uzmanlar burada hangi ekolle çalıştıklarından, hangi tekniklerinden yararlandıklarından ve bunların iyileşmeye olan katkıları üzerinde dururlar.
Terapiden Beklentileri Oluşturma
Tedavi planı, terapiden beklentiler, değişmesi ve ortadan kalkması istenilen durumlar üzerine detaylı değerlendirme yapılır. Önemli olan danışanla etik çerçeveler doğrultusunda güvenilir, kişinin kendisini – duygularını – düşüncelerini açması konusunda sıcak ve işbirlikçi bir seans ortamı oluşturmaktır. Terapiye başlamakla ilgili soru işaretleriniz var ise bizimle ücretsiz ön görüşme yaparak soru işaretlerinizi giderebilir ve yaşadığınız sorunlara yönelik değerlendirme yaparak terapi planı oluşturabilirsiniz.
Psikoterapi Çerçevesi
Danışanın yaşadığı probleme bağlı olarak seans süreleri, nasıl ilerleneceği, görüşme sıklığı üzerine konuşulur.
Seansı Sonlandırma
Terapinin son kısmında seans özeti yapılır. Bir sonraki seansta neler yapılacağından, danışanın ihtiyaçlarından ve sormak istediği bir şey olup olmadığından bahsedilir. Bir sonraki seans için uygun gün ve saat seçimi sağlanarak ilk terapi seansı sonlandırılır.
İlk seans öncesinde veya ilk seansta terapistinize sorabileceğiniz bazı sorular:
- Eğitim geçmişiniz nedir?
- Süpervizyon aldınız mı?
- Çalışma alanlarınız nelerdir?
- Benim yaşadığım problemle daha önceden çalıştınız mı?
- Terapi süreci nasıl ilerleyecek? Birlikte neler yapacağız?
- Hangi psikoterapi yöntemleri ile çalışıyorsunuz?
- Ne kadar sıklıkla terapiye gelmeliyim?
Yeni şeylere başlamak çoğu zaman zorlayıcı olabilir. Terapiye başlama kararı almak kimi durumlarda daha da zorlayıcı olabilir. Ancak unutmamak gerekir ki, terapiler sizin güvenli alanınız ve kendinizi, içinizden geçenleri özgürce açabileceğiniz yerlerden biridir. Bu yolculukta birlikte yürümek isterseniz bize ulaşabilirsiniz.